Pomóżcie pilne
onaaaaaa: Korzystając z definicji i własności logarytmu wyznacz x
a) log1/2(x−1)+log1/2(x−1)=4
28 lis 20:26
rumpek:
x − 1 > 0 (dziedzina)
log
1/2(x − 1) + log
1/2(x − 1) = 4
obie mają równe podstawy także:
log
1/2(x−1)
2 = 4
| | 1 | |
log1/2(x−1)2 = log1/2 |
| |
| | 16 | |
Potem równanie kwadratowe
28 lis 20:29
onaaaaaa: Rozłóż wielomian na czynniki
w(x)=18x do 3 +30 x kwadrat
28 lis 20:32
rumpek:
| | 30 | |
W(x) = 18x3 + 30x = x(18x2 + 30) = 18x(x2 + |
| ) |
| | 18 | |
Dalej już nie trzeba
28 lis 20:34
onaaaaaa: w(x)=8x do 3 +14x do kwadratu +3x
28 lis 20:35
onaaaaaa: w(x)=x3+3x2−x−3
28 lis 20:38