Zadanie z ostrosłupem trójkątnym. Policz V i Pb
Saszka: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokosć scainy bocznej ma dlugosc 6cm i jest
nachylona do placzszzny podst pod kątem 30stopni. Oblicz V i Pole boczne.
Rozwiązałem i chce sprawdzić wyniki
H=3cm
hp= 9√3
a=18
Reszta idzie wzorem.
Może ktoś sprawdzić czy podane wyniki są prawidłowe?
20 mar 12:12
kamil: tak dobrze obliczyles
20 mar 13:34
Bogdan:
Dobrze, z tym, że hp, czyli wysokość trójkąta będącego podstawą ostrosłupa
nie jest porzebna w tym zadaniu.
Podstawa ostrosłupa jest trójkątem równobocznym, Pp = (1/4)a2√3
20 mar 13:39
Saszka: Na podstawie tej wysokosci wyliczlem a
20 mar 17:05
Bogdan:
Wysokość h ściany bocznej ostrosłupa, wysokość H ostrosłupa oraz promień r
okręgu wpisanego w podstawę tworzą trójkąt prostokątny, w którym H, r to
przyprostokątne, h to przeciwprostokątna.
Przypominam, jeśli a to długość boku trójkąta równobocznego, to r = (1/6)a√3.
h = 6, r/h = cos30o => (1/6)a√3 / 6 = √3 / 2 stąd można bylo wyznaczyć a.
20 mar 17:12