rozwiazanie przykladu
walu: potrzebuje pomocy: jak rozwiazac podany przyklad
2sin2x−cosx−1<0
28 lis 19:46
Basia:
2(1−cos2x) − cosx − 1 < 0
2 − 2cos2x − cosx −1 <0
−2cos2x − cosx +1 < 0
t = cosx
−1 ≤ t ≤ 1
−2t2 − t + 1 <0
rozwiązujesz najpierw tę nierówność kwadratową
potem dopiero wracasz do cosinusa
28 lis 19:51
Bizon:
2(1−cos
2x)−cosx−1<0
−2cos
2x−cosx+1<0
podstawiaj .... i walcz−
28 lis 19:52
rumpek:

sin
2x = 1 − cos
2x
2(1 − cos
2x) − cosx − 1 < 0
2 − 2cos
2x − cosx − 1 < 0
−2cos
2x − cosx + 1 < 0
t = cosx, t∊<−1;1>
−2t
2 − t + 1 < 0
Δ = 1 + 8 = 9 ⇒
√Δ = 3
| | 1 − 3 | | −2 | | 1 | |
t1 = |
| = |
| = |
| |
| | −4 | | −4 | | 2 | |
| | 1 + 3 | | 4 | |
t2 = |
| = |
| = −1 |
| | −4 | | −4 | |
Czyli:
I rysujesz na cosinusoidzie połączone warunki
28 lis 19:53
walu: tak i z rownania kwadratowego wychodzi t1= −1 lub t2= 1/2 i co dalej ?
nie rozumiem tego: −1 <t <1
28 lis 19:54
walu: ok dzieki za pomoc juz rozumiem
28 lis 19:55
walu:
t>−1 ⋀ t <1/2 dlaczego t >−1 i t<1/2 ?
28 lis 19:57
rumpek: Stfu zaraz od nowa

parabola zła
28 lis 19:58
rumpek:

mamy:
czyli
w tym wypadku będzie
28 lis 20:01
rumpek: Jak można "minus" z "plusem" pomylić

tylko mi to się zdarza xD
28 lis 20:02
walu: a jak bedzie to wygladac na wykresie ?
28 lis 20:03
rumpek: Przecież nie narysuje tu cosinusoidy
28 lis 20:05
walu: 
czyli wg mnie musimy odrzucic t <−1 wiec zostaje t>1/2 wiec
rozwiazanie to −pi / 3 do pi/3 +2kpi?
28 lis 20:07
Basia:
nie tylko Tobie
rumpek
28 lis 20:08