wielomiany
t.: rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
W(x)=x4+3x3+4x2−6x−12
Wskazówka: 4x2=6x2−2x2
wychodzi mi cos takiego:
x2(x2+3x+4)−6(x+2), ale w odpowiedziach jest inaczej
28 lis 19:42
Basia:
w miejsce 4x2 wpisujesz 6x2 − 2x2
x4 + 3x3 +6x2 − 2x2 − 6x − 12 =
x2(x2+3x+6) − 2(x2+3x+6)
dalej już wiesz ?
28 lis 19:48
t.: tak, już wiem, wyszło mi, ale mam problem z jeszcze jednym przykładem.
polecenie to samo.
W(x)=x3−3x+2=x3−x−2x+2=x(x2−1)−2(x−1)=x(x−1)(x+1)−2(x−1)=(x−1)(x−2)(x+1)
tak mi wychodzi, a powinno wyjść: W(x)=(x−1)2(x+2)
gdzie zrobiłam błąd?
28 lis 19:59
t.: można jeszcze zapisać (x−1)(x+1) jako wzór skróconego mnożenia ale i tak nie wyjdzie to samo
28 lis 20:05