kombinatoryka
Agata: Losujesz spośród liczb {1,2, ..., 11} dwie liczby (kolejność nie ma znaczenia). Ile istnieje
sposobów takich, iż iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez siedem?
Bardzo proszę o pomoc.
28 lis 19:41
Agata: Proszę o pomoc.
28 lis 20:07
Agata: Proszę o pomoc.
28 lis 20:16
longcatt: 13 jest takich możliwości
28 lis 20:18
Agata: Jak to obliczyć? Możesz napisać? Wytłumaczyć?
28 lis 20:19
longcatt: sorry nie uwzględniłem 11
28 lis 20:20
longcatt: rozpatrzmy 1−9 więc jest takich liczb 13 łatwo obliczyć 14+7+7+....
potem 10 i 1−9
105, i 210, 910,
potem 11 i 1−9
.....
i na końcu 11 i 10
28 lis 20:31
Agata: Pomocy
28 lis 20:31
Agata: No ale nie piszesz skąd wzięłaś te liczby.
28 lis 20:33
krzywy: {1,7;2,7;3,7;4,7;5,7;6,7;7,7;8,7;9,7;10,7;11,7}
28 lis 20:34
krzywy: masz zbior od {1 do 11}, i dobierasz tak liczby zeby sie dzielily przez 7
28 lis 20:35
Agata: krzywy twoje jest na pewno źle
28 lis 20:46
Agata: Proszę o jasne wytłumaczenie zadania.
28 lis 20:48
Agata: Proszę o jasne wytłumaczenie zadania.
28 lis 20:58
Agata: Halo
28 lis 21:16
Agata: Pomocy
28 lis 21:27
Eta:
{(1,7), (2,7) (3,7) (4,7) ...... (11,7)} bez pary (7,7)
10 takich sposobów
28 lis 21:33
Agata: Dziękuje Eto, mam natomiast jeszcze jedno ćwiczenie:
W szufladzie jest pięć kulek białych i cztery kulki czarne. Wylosowano dwa razy po jednym razie
bez zwracania. Ile jest możliwości:
a) gdy kulka biała jest wylosowana jako pierwsza (40 mi wyszło)
b) gdy kulka biała jest wylosowana jako druga (40 również wyszło)
Wzorowałam się na zadaniu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1516.html
Mogłabyś ewentualnie poprawić gdzie jest błąd? I czym się różni?
28 lis 21:38
Eta:
1/ (b, cz) to 5*4= 20 takich możliwości
2/ podobnie
(cz, b) 4*5= 20 możliwości
28 lis 21:42
28 lis 21:43
Eta:
ok
28 lis 21:45
Agata: Dziękuje bardzo
28 lis 21:46
Eta:
Na zdrowie
28 lis 21:47
Agata: Ale tak zastanawiam się nad poprzednim zadaniem:
a) gdy kulka biała jest wylosowana jako pierwsza (czyli że kulka pierwsza jest bia.)
To mogę chyba wybrać 1 spośród tych 5.
Ale druga też może być chyba biała lub czarna. Więc 5*8 = 40 dlatego tak mi wyszło.
28 lis 21:49
Eta:
Echhh .... nie doczytałam zadania (sorry

Poprawiam
1/ (b, cz) lub (b,b) i mamy: 5*4+ 5*4= 40
2/ (cz,b) lub (cz, cz) 4*5+ 4*3= 32
28 lis 21:51
28 lis 21:54
Eta:
poprawka
2/ (cz,b) lub (b,b) 4*5 + 5*4= 40
28 lis 21:55
Eta:
Sorrry ........ oglądam w międzyczasie TV
28 lis 21:56
Agata: czyli dobrze myślałam

Dziękuje jeszcze raz, tylko jaki jest sens tych dwóch podpunktów?
28 lis 21:57
Agata: Eto jesteś jeszcze może? Ponieważ mam jeszcze jeden punkt odnośnie pierwszego zadania.
Losujesz spośród liczb {1,2, ..., 11} dwie liczby (kolejność nie ma znaczenia). Ile istnieje
sposobów takich, iż iloczyn wylosowanych liczb jest parzysty.
To będzie:

Dla nieparzystego ilocz. to byłoby:
28 lis 23:26
Eta:
ok
28 lis 23:35