figury i przekształcenia w układzie współrzędnych
Bzyk: Za pomocą nierówności opisano pewien podzbiór płaszczyzny. Które z punktów:
A=(−3,2) B=(−1,−8) C=(0, 12) D=(32,10) należą do opisanego obszaru?
układ / x<2y
równań \ x+y>0
y>0 lub x+y<0
28 lis 19:35
Bzyk: Muszę to narysować, ale nie wiem jak się do tego zabrać.
28 lis 19:35
Basia:
A(−3,2)
−3<2*2 prawda
−3+2>0 fałsz
prawda ∧ fałsz ⇔ fałasz
A ∉ obszaru 1
2>0 prawda
−3+2<0 prawda
prawda ∨ prawda ⇔ prawda
A∊ obszaru 2
pozostałe tak samo
28 lis 19:38
Basia:
obszar 1:
x < 2y
2y > x
| | x | |
rysujesz prostą y= |
| i półpłaszczyznę nad nią (bez prostej) |
| | 2 | |
x+y > 0
y > −x
rysujesz prostą y= −x i półpłaszczyznę nad nią (bez prostej)
zaznaczasz część wspólną
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
obszar 2:
y>0
rysujesz prostą y=0 (oś OX) i półpłaszczyznę nad nią (bez prostej)
x+y<0
y < −x
rysujesz prostą y= −x i półpłaszczyznę pod nią (bez prostej)
zaznaczasz sumę
28 lis 19:42