n
Pomocy: W ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna jest nachylona do plaszczyzny
podstawy pod 45 katem . Gdyby wysokosc tego ostroslupa skrocono o 2cm krawedz boczna
nowego ostroslupa bylaby nachylona do plaszczyzny pod katem o mierze 30 stopni . Oblicz
roznicce objetosci tych ostroslupow.
20 mar 11:39
kamil: H-wyskokosc osrtoslupa
h-wysokosc trojkata w podstawie
a-dl krawedzi podsawy
/I
/ I H
/ I
/α__I α=45 stopni
2/3a --- bo wyskosci trojkata pownobocznego przecinaja sie w dolegosci 2/3a od krawedzi
bocznej
/I
/ I
/ I H-2
/ I
/β I β=30 stopni
2/3a
tgα=H/(2/3a) i tgα=1
tgβ=(H-2) / (2/3a) i tgβ=√3/3
20 mar 12:20
kamil: powinno byc 2/3h sorki
20 mar 12:24
kamil: uloz z tego rownania, skrzystaj tez z tego ze h=a√3/2 i powinno wyjsc
20 mar 12:31