matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
walec
Karton Hanki!!!:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o bokach długości 10 cm i 50 cm. Pod jakim kątem przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca?
28 lis 19:19
Eta:
50
1/ 2πr= 50 => 2r=
π
H= 10
H
tgα=
= ............ α −−−− odczytaj z tablic
2r
10
2/ 2πr= 10 => 2r=
π
H= 50
H
tgα=
=...... α −−− odczytaj z tablic
2r
28 lis 19:43