oblicz prosze o pomoc:)
ŁUKASZ: log31/√3 , log160,25 , log3√7√7 , log√5125√5 ,
log3√24{√2}
20 mar 08:51
Basia:
Korzystasz bezpośrednio z definicji logarytmu
logab = x ⇔ ax = b
log3(1/√3) = x ⇔ 3x = 1/√3 = 1/31/2 = 3-1/2 ⇒ x = -1/2 czyli
log3(1/√3) = -1/2
prostszy zapis:
log3(1/√3) = log3(1/31/2) = log33-1/2 = -1/2
log160,25 = log16(1/4) = x ⇔
16x = 1/4
(24)x = 4-1
24x = (22)-1 = 2-2
4x = -2
x = -1/2
log160,25 = -1/2
spróbuj na podstawie tych przykładów zrobić pozostałe;
w ostatnim popraw zapis, bo coś jest nie tak
20 mar 09:44
ŁUKASZ: ok dziękuje za wskazówkę
20 mar 09:48