Tożsamości trygonometryczne.
Natalia: Tożsamości trygonometryczne. Bardzo proszę o pomoc.
| | 5 | | 3 | |
a) cos0+sin |
| π−sin |
| π−tg2π |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 7 | |
b)sinπ+cos |
| π+cos3π+sin |
| π |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
c)cos4π+cos5π−ctg |
| π−tg2π |
| | 2 | |
28 lis 18:59
Basia:
to nie są tożsamości
skorzystaj z wartości funkcji trygonometrycznych, ich okresowości i wzorów redukcyjnych
np.
cos0 =1
sin52π=sin(2π+π2) = sinπ2 = 1
sin32π = sin(2π−π2) = −sinπ2 = −1
tg2π= tg(0+2π) = tg0 = 0
podstaw i tyle
pozostałe tak samo
28 lis 19:05
Natalia: dziękuję
28 lis 19:17