Paramtetr p
franek: Witam, Mam maly problem ztym zadankiem:
| | 2 | |
Dane jest rownanie: | |
| +3|=p z niewiadomą x. Wyznacz liczbe rozwiazan tego rownania w |
| | x | |
zaleznosci od paramatru p.
no itak to na poczatek zalozenie ze
Ale teraz nie wiem co dalej..
28 lis 18:58
Basia:
nie tak
x≠0
1.
2 + 3x = px
px−3x = 2
(p−3)*x = 2
dla p=3 masz sprzeczność 0*x = 2 czyli nie ma rozwiązania
| | 2 | |
dla p≠3 masz jedno rozwiązanie x = |
| |
| | p−3 | |
2. rozwiąż sam tak samo
28 lis 19:10
zenas: Witam, Mam maly problem ztym zadankiem:
Dane jest rownanie:
| | 2 | |
| |
| +3|=p z niewiadomą x. Wyznacz liczbe rozwiazan tego rownania w zaleznosci od paramatru |
| | x | |
p.
Bardzo proszę o szybką odpowiedz!
28 lis 19:11
franek : czyli tak:
2+3x=−px
−px−3x=2
x(−p−3)=2
Dla p=−3 sprzeczne
| | 2 | |
dla p≠3 jedno rozwiazanie x= |
| |
| | −p−3 | |
I teraz jak to zebrac jako wynik koncowy

cZ tyle wystarczy

Nie musze na koncu Dawac odp ze
p nalezy do czegos lub x nalezy do czegos?
28 lis 19:18
franek : Moze ktos pomoc?
28 lis 19:26
Adam: Mogłby ktos to uzupelni mi rowniez zalezy na tym zadaniu!
28 lis 20:01