Oblicz pole trójkąta |B,C,D |
Ewcia:

Państwo Nowakowie przeznaczyli 26000 zł. na zakup działki . Do jednej z ofert dołączono
rysunek dwóch przylegających do siebie działek w skali 1:1000.Jeden metr kwadratowy gruntu w
tej ofercie kosztuje 35 zł.Oblicz czy przeznaczona przez p. Nowaków kwota wystarczy na zakup
działki. Te dwie działki mają kształt trójkąta prostokątnego | A.C.E | Proszę o
obliczenie pola działki |B,C,D | wydzielonej z całości,gdzie odcinek | A,E |=5cm , |E,C |=13cm
, a odcinek |B,C |=6,5cm.