fdf
Stokrotka: Wyznacz zbiór wartości funkcji
28 lis 18:54
Stokrotka: pomoze ktos?
28 lis 19:09
Stokrotka: ponawiam pytanie
29 lis 17:09
Stokrotka: Czy jest ktos wstanie mi z tym pomoc?
29 lis 17:24
AS: Spróbuję − cóż się nie robi dla Stokrotki
Rozpatruję mianownik
Posługując się deltą otrzymuje się rozkład mianownika na iloczyn
(cos(x) + 2)*(cos(x) − 4)
cos (x) przyjmuje wartości ekstremalne −1 i + 1
Dla cos(x) = −1 mianownik przyjmuje wartość (−1 + 2)*(−1 − 4) = −5
Ułamek przyjmie wartość −1/5 − jest to wartość największa
Dla cos(x) = 1 mianownik przyjmuje wartość (1 + 2)*(1 − 4) = −9
Ułamek przyjmie wartość −1/9 − jest to wartość najmniejsza
Zbiór wartości <−1/9 , −1/5> (dla całej osi Ox)
29 lis 17:43
29 lis 17:46
Stokrotka: a mozesz mi powiedziec, skąd nagle z −5 bierze się ułamek −1/5 ?
29 lis 17:58
AS: Bo mamy do czynienie z ułamkiem 1/coś a tym coś jest −5
29 lis 18:17
Stokrotka: dzieki bardzo
29 lis 20:55