rownanie
Stokrotka: Wyznacz zbiór wartości funkcji
y= tg3x − tg2 x + tg x − 1
28 lis 18:53
Stokrotka: pomoze ktos?
28 lis 19:09
Basia:
y = tg2x(tgx −1) + (tgx − 1) = (tgx−1)(tg2x+1)
a ponieważ zb.wartości tangensa jest R
to tego zapewne też
uzasadnienie:
w przedziale x∊(−π2; π2) tgx jest funkcją ciągłą ⇒
w przedziale x∊(−π2; π2) y = tg3x − tg2x + tgx −1 też jest funkcją ciągłą
limx→−π2 f(x) = (−∞−1)(+∞+1) = (−∞)*(+∞) = −∞
limx→π2 f(x) = (+∞−1)(+∞+1) = (+∞)*(+∞) = +∞
a funkcja ciągła musi przyjmować wszystkie wartości pośrednie czyli zb.wart.=R
28 lis 20:04