systemy liczbowe
edziq: Przeliczanie systemów liczbowych Mam problem
Witam
Mam problem z zamienieniem tego:
3750142
(8) na system dwójkowy
(2)
Wychodzi mi tak:
011 111 101 000 001 100 010
(2)
Na tej stronie podaje że jest źle tylko gdzie popełniłem błąd?
Strona:
http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/alg/006_bin/0014.php
28 lis 18:50
1:
kod dwójkowy koduje się na dwóch bitach a ósemkowy na trzech bitach
3750142(8) = 11 111 101 000 001 100 010(2)
zera się nie pisze zwykle bo jest niepotrzebne
28 lis 18:56
1:
i bez spacji, programista nie uwzględnił w przeliczniku spacji jako rozdzielacza między
liczbami
28 lis 18:57
pomagacz a nie 1:
najlepiej narysuj sobie tablice dla systemów liczbowych i z nich korzystaj, łatwiej jest
zapamiętać
28 lis 19:00
niczek : Kod ósemkowy − maksymalna liczba jaką można zapisać to 7 (0,1,2,3,4,5,6,7)... 7 w systemie
dwójkowym to 111. Więc 3 bity. Każą z cyfr, musisz zapisać za pomocą 3 bitów.
2 − 010
4 − 100
1 − 001
0 − 000
5 − 101
7 − 111
3 − 011
37501428 ⇒ 11 111 101 000 001 100 010
Spację dodałem, dla pokazania bitów.
28 lis 19:14
edziq: to tylko 0 na początku niepotrzebnie napisałem
a mam jeszcze problem z obliczaniem takiego przykładu:
13,31
(10) na dwójkowy(binarny)
bo przykłady bez przecinka umie jakoś liczyć tylko tego nie ograniam
28 lis 19:19
pomagacz a nie 1:
1(21) 3(20), 3(2−1) 1(2−2) = 1 * 21 + 3 * 20 + 3 * 2−1 + 1 * 2−2 =
...
28 lis 19:29
edziq: pomagacz coś mi nie wychodzi to
110111011(2) na (16)
Wychodzi mi tak:
0001 1011 1011
1DD i co tu mam źle?
28 lis 19:47
niczek : 1101110112
16 − czyli maksymalna cyfra to 15. 15 w systemie binarnym zapisujemy jako 1111. Czyli 4 bity
1011 = 11 = B
1011 = 11 = B
0001 = 1
1BB
28 lis 19:51
edziq: aaaaaaaaaaa pomyliło mi się

źle odczytałem
28 lis 19:52
edziq: a w tym
1F45(16) też na binarny
wychodzi mi tak i też jest źle:
0001 1111 0100 0101
28 lis 19:58
edziq: spacje daje dla lepszej "widoczności"
28 lis 19:58
niczek : 13,3110
Całości
13 | 1
6 | 0
3 | 1
1 | 1
Od dołu do góry:
11012 = 13
0,31 | 0,62
0,62 | 1,24
0,24 | 0,48
0,48 | 0,96
0,96 | 1,92
0,92 | 1,84
0,84 | 1,68
0,68 | 1,36
0,36 | 0,72
0,72 | 1,44
0,44 | 0,88
0,88 | 1,76
0,76 | 1,52
0,52 | 1,04
i tutaj od góry... w tym przykładzie nie widać ani okresu ani końca, a nie chce mi się dalej
liczyć. Możesz dokończyć. (mnożysz przez 2).
0,01001111010111....
Wynik: 1101,01001111010111...2
28 lis 20:00
niczek : Tak − spacje dałem dla lepszej widoczności (ile biorę bitów). Pomiń je podczas przepisywania.
1F45
Musisz każdą cyfrę zapisać na 4 bitach.
1 − 0001
F − 1111
4 − 0100
5 − 0101
0001111101000101 => usuwam zera z przodu => 1111101000101
28 lis 20:03
edziq: zawsze trzeba usuwać te zera ? czy jak nie usunę ich to jest źle?
28 lis 20:04
pomagacz a nie 1:
jedne przeliczniki tolerują 0 inne nie, ten co masz nie trawi 0 na początku
28 lis 20:07
niczek : Powinieneś usunąć... ale wyniku nie zmieniają. Oczywiście usuwasz tylko te z lewej strony.
28 lis 20:08
edziq: a jak bym na kartkówce nie skreślił tych zero to by było dobrze tzn. czyn nauczyciel by
tolerował te zera?
28 lis 20:08
niczek : A czy tak wielkim problemem jest ich pominięcie? To zależy od nauczyciela.
28 lis 20:09
pomagacz a nie 1:
nie jest błędem na kartkówce, po prostu jest wyraźniejszy zapis, i przy arytmetyce pomaga
zostawić 0 na początku
28 lis 20:12
edziq: te systemy już rozumiem tylko gorzej jest z tymi przecinkami...
28 lis 20:15
niczek : Czego nie rozumiesz w przecinkach?
Podałem Ci przykład... ciężko to wytłumaczyć. To jest tylko mnożenie przez 2... na lewą stronę
przepisuję bez całości. Dałeś głupi przykład, na którym ciężko to pojąć.
28 lis 20:17
edziq: niczek tam gdzie napisałeś całości to skąd to sie bierze że 13 ma 1, 6 ma 0 itd?
28 lis 20:17
edziq: a nie już wiem
28 lis 20:19
edziq: to sa reszty
28 lis 20:19
edziq: to co przed przecinkiem oblicze tylko to co jest po jeszcze nie wiem co i jak
28 lis 20:21
niczek : Przykład...
13,75
Najpierw obliczamy całości (dzielę przez dwa, po prawej stronie zapisuję resztą bądź jej brak,
wynik zapisuję od dołu do góry):
13 | 1
6 | 0
3 | 1
1 | 1
1101
Teraz to co po przecinku (mnożę przez 2, po prawej zapisuję wynik, przepisuję go następnie na
lewą stronę BEZ CAŁOŚCI i tak w kółko... wynik zapisuję od góry do dołu.
0,75 | 1,5
0,5 | 1,0
0,0 |
,11
Całość:
1101,112
28 lis 20:25
edziq: już coś zaczynam kumać
28 lis 20:28