pomocy
HipHopFan: xlog x = 100x
28 lis 18:36
ICSP: x
log x = 100x
Nie zapominaj o dziedzinie

log
x x
logx = log
x 100
log x = 1 + log
x 100
log x = 1 + 2log
x 10
t = log x
t
2 − t − 2 = 0
Δ = 1 + 8 = 9 ⇔
√Δ = 3
log x = 2 ⇔ x = 100
Obydwa należą do dziedziny i tyle
28 lis 18:55
HipHopFan: możesz wytłumaczyć pierwsze dwie linijki

?
28 lis 19:19
ICSP: nie ma problemu:
x
log x = 100x − przepisanie równania z treści zadania
Nie zapominaj o dziedzinie

− musisz ustalić dziedzinę przed rozpoczęciem obliczeń. Na sam
koniec powinno się uzgodnić rozwiązania z dziedziną.
28 lis 19:21
ICSP: Ja na razie wychodzę. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to będę za jakieś 1,5h.
28 lis 19:22
HipHopFan: omg xD nie te dwie linijki xDD
trzecia i czzwarta w takim razie xd
28 lis 19:26
ICSP: xlog x = 100x
logarytmuje obustronnie (dokłądam logarytm)
logx xlogx = logx 100x
następne przejście to :
loga ab = b
to tylko wzory. Jedynie to przejście jest troszkę "inne"
28 lis 22:30