logarytmy
RB: Jak to rozwiązać:
logy|x|>0
28 lis 18:34
RB: ?
28 lis 18:46
M.O.: Podajcie mi jaka kolwiek wskazowke...
28 lis 19:19
Basia:
założenia: y>0 ∧ y≠1 ∧ x≠0
1. dla x>0 i y>1
logyx > 0 = logy1
x>1
x∊(1;+∞) ∧ y>1
2. dla x>0 i y∊(0;1)
logyx > 0 = logy1
x<1
x∊(0;1) ∧ y∊(0;1)
3. dla x<0 i y>1
logy(−x) > 0 = logy1
−x>1
x<−1
x∊(−∞; −1) ∧ y>1
4. dla x<0 i y∊(0;1)
logy(−x) > 0 = logy1
−x<1
x>−1
x∊(−1;0) ∧ y∊(0;1)
teraz pewnie to trzeba zaznaczyć w układzie współrzędnych
oczywiście jest (1) ∨ (2) ∨ (3) ∨ (4)
28 lis 19:28
RB: Wielkie dzięki
28 lis 19:29
daria: mam wielką prośbę! możecie pomóc z tym?
| | log2 144 | |
log2 12 − |
| = |
| | log2 4 | |
28 lis 20:04
Basia:
rozpisz
12 = 4*3
144 = 4*4*3*3 = 42*32
log24 = 2
log212 = log2(4*3) = .....
log2144 = log2(42*32) = ....
skorzystaj z praw działań na logarytmach
28 lis 20:07