plis
mara: bardzo proszę o pomoc, w trapezie prostokątnym dolna podstawa jest dwa razy dłuższa od
górnej, a ramię trapezu o długości 10cm tworzy z dłuższą podstawą kąt 60 stopni, oblicz
pole i obwód trapezu proszę o szersze wyjaśnienie , nie rozumię tego zadanka , miałam
kilka latek przerwy w nauce z górki dzięki
20 mar 00:30
Basia: Rozwiązuję
20 mar 00:41
Eta: Wyjaśniam

cierpliwości spróbuję Ci nawet narysować ten trapez OK!
20 mar 00:44
Eta: Oooo

Basia już rozwiązuje !
20 mar 00:45
Basia:
Narysuj ten trapez (ABCD) tak aby AB było dłuższą podstawą, AD było prostopadłe do AB,
DC było krótszą podstawą.
Narysuj też wysokość CC1 i zaznacz, że kąt ABC = α
oznaczenia:
CD = a ⇒ AB = 2a
BC = 10
α = 60
zauważ, że
AC1 = DC = a
stąd
C1B = AB - AC1 = 2a - a = a
cos60 = BC1/BC
1/2 = a/10
a = 5
---------------
2a = 10
--------------
h = CC1
sin60 = CC1/BC
√3/2 = CC1/10
CC1 = 5√3
h = 5√3
P = (a + 2a)*h/2 = 3a*h/2
podstaw i policz
AD = CC1 = 5√3
AB = 2a = 10
BC = 10
CD = a = 5
L to suma długości boków AB, BC, CD, DA
podstaw i policz
20 mar 00:48
mara: Dziękuję Ci Basia bardzo.
20 mar 07:48