bardzo proszę
mara: proszę o pomoc , na zewnątrz kwadratu ABCD na bokach AB i BC zbudowano trójkąty
równoboczne AEB i BFC, uzasadnij, że ADEF jest równoboczny błagam i z góry dziękuje
20 mar 00:14
20 mar 00:30
Basia: na pewno trójkat DEF; podpowiadam
20 mar 00:31
mara: mam w zadanku napisane ADEF chyba że żle przepisałam nie wie bo nie rozumię tego zadanka
więc nie będę się spierać
20 mar 00:38
Basia:
a - bok kwadratu
kąt EAB = 60 (bo AEB równoboczny)
kat BAD = 90 (bo ABCD kwadrat)
kąt EAD = EAB + BAD = 60 + 90 = 150
trójkąt EAD jest trójkatem równoramiennym z katem przy wierzchołku 150
i ramionach AE = AD = a
----------------------------------------------------------------------
--------------------------
analogicznie sama pokaż, że
trójkąt DCF jest trójkatem równoramiennym z katem przy wierzchołku 150
i ramionach CD = CF = a
----------------------------------------------------------------------
--------------------------
kąt zewnętrzny ABC = 360 - 90 = 270
kąt ABE = 60
kąt FBC = 60
kąt EBF = kąt zewnętrzny ABC - kat ABE - kąt FBC = 270 - 60 - 60 = 150
trójkąt EBF jest trójkatem równoramiennym z katem przy wierzchołku 150
i ramionach BE = BF = a
----------------------------------------------------------------------
-------------------------
to jakie są względem siebie trójkąty: EAD, DCF i EBF
i co z tego wynika ?
20 mar 00:39