oblicz
anka: a=123−1,2*912
28 lis 18:21
Marlena: Anno, do rozwiązania twojego zadania potrzebna jest wiedza o kolejności wykonywania działań
matematycznych i o działaniach na ułamkach. W tym przypadku najpierw wykonujemy mnożenie,
potem odejmowanie. Więc: a=5/3−12/10*9/12= 5/3−12/10*9/12 (12−stki Ci się skrócą)= 50/30−27/30
(sprowadzenie ułamków do wspólnego mianownika)=23/30. "/ " − oznacza dzielenie, kreskę
ułamkową. Przepraszam, ale 1 raz korzystam z tego forum.
28 lis 18:35
anka: mam problem z zamiana ułamków
28 lis 18:38
Marlena: A więc : W ułamku: 5/3 wzięło się stąd, że (i zawsze robimy to tak samo gdy chcemy mieć ułamek
zwykły ) 3 (mianownik) mnożymy przez 1 (liczbę całkowitą) i do tego dodajemy 2 (licznik). I
otrzymany wynik wpisujemy do licznika, a mianownik przepisujemy taki jaki był. W skrócie w
liczniku będzie: mianownik* liczba+ licznik, a mianownik przepisujemy. 1,2 jest to ułamek
dziesiętny czyli inaczej jest to 12/10 ( w liczniku jeśli masz 1 liczbę po przecinku to
przepisujesz ją w całości bez tego przecinka < nas 12>, a w mianowniku: jeśli w liczbie <U nas
1,2> jest 1 liczba z prawej strony po przecinku to wpisujemy tam 10, jeśli 2 liczby to w
mianowniku wpisalibyśmy 100, 3 liczby 1000, itd...) To jest mój skrót myślowy dotyczący
zamiany ułamków, oczywiście to nie wszystko, ale może przybliży Ci to chociaż sposób
rozwiązania tego przykładu
28 lis 19:04
anka: czy 4,2 to inaczej 4210?
28 lis 19:07
Marlena: tak
28 lis 19:08
anka: 223−4,2*812=83−4210*842=83−810=8030−4230=5630
czy tak?
28 lis 19:14
Marlena: Yhymm

Już załapałaś o co chodzi, tylko po przedostatnim znaku równości w 8*3=24

a nie 42
ale już wiesz o co chodzi

czyli wynik będzie: 56/30 (taki jaki masz

Ale nie wynikało to z
Twoich obliczeń) Popraw sobie to 42 na 24
28 lis 19:19
anka: tam miało byc 24 ale przekreciłam coś
28 lis 19:22
anka: a jak sie oblicza takie przykłady:
√75−2√12−√3
28 lis 19:25
Marlena: A więc: pierwiastek 2 stopnia z liczby podniesionej do kwadratu jest tą liczbą, na
√25=5, bo
to inaczej
√52. W Swoim przykładzie musisz przedstawić liczby pod pierwiastkami w postaci
potęgi kwadratowej (tj. 25=5
2 )
√75=
√3*25=
√3*52=5
√3, tak samo: 2
√12= 2
√3*4=
2
√3*22= 2*2
√3, Czyli liczbę pod pierwiastkiem dzielisz na takie liczby, by 1 z nich można
było przedstawić za pomocą liczby podniesionej do kwadratu (u nas 5
2) * inna liczba, która da
nam wynik(u nas 3). Tą liczbę podniesioną do kwadratu wyciągasz przed pierwiastek, a tą bez
kwadratu zostawiasz pod pierwiastkiem

Teraz rozwiążę Ci przykład

P{75}−2{12}−{3}=
√3*25−2
√12−
√3=
√3*52−2
√3*22−
√3= 5
√3−2*2
√3−
√3= 5
√3−4
√3−
√3(jeśli pod
pierwiastkiem masz taką samą liczbę, to dodajesz lub odejmujesz liczby przed pierwiastkiem, a
symbol pierwiastka i liczbę pod nim< u nas
√3> przepisujesz)= 0
√3=0 (bo 0 * liczba zawsze
równa się 0).
28 lis 21:09
Marlena: Przepraszam za zły zapis po 2 emotikonku

Powinno być :
√75−2
√12−
√3=
28 lis 21:12