funkcja logarytmiczna, wykres
ANJA: jak wygląda wykres funkcji lofarytmicznej
f(x)=|log2x| i f(x)=|log2x−1|
28 lis 17:57
krystek: odbijasz symetr wzgl osi OX ujemna część wykresu(leżącą pod osia OX)
b) najpierw przesuwasz o wektor[0,−1] i potem analogicznie jak w a)
28 lis 17:59
28 lis 18:08
ANJA: ?
28 lis 18:22
ANJA: !
28 lis 18:47
ANJA: ktos pomoze?
28 lis 19:28
ANJA: ?
28 lis 21:28
ZKS:
log2(x − 1) czy log2x − 1 jak jest?
28 lis 21:32
ANJA: wartosc bezwzgledna z log przy podstawie 2 z x i potem tak samo tylko minus 1. tak jak
napisalam
28 lis 21:37
ZKS:
Zrozum widzę co jest zapisane tylko się dopytuje żeby nie było nie domówień tam jest
|log2(x − 1)| czy |log2x − 1| ?
28 lis 21:51
ANJA: druga opcja czyli |log2x − 1|. zastanawiam sie jak przesunac ten wykres o wektor [0,−1] skoro
jak przesunę go o 1 w dol to to juz nie bd f. logarytmiczna. bo w koncu kazdy wykres f. log
musi przechodzic przez jeden
28 lis 21:57
ZKS:
A dla x = 4 nie przejdzie przez 1?
28 lis 22:13
ANJA: pytam o PRZESUNIECIE, a nie rysowanie wykresu od nowa. logiczne ze jak narysujesz juz wykres
log2x i musisz go przesunac o 1 w dol to nie bedziesz wyliczacl na nowo kazdego x. stadoje
pytanie o przejscie wykresu przez 1. ale chyba sie tego dzisiaj nie dowiem
28 lis 22:32
ZKS:
Kobieto coś Ty taka nerwowa! Może weź kilka tabletek na uspokojenie.
Cytuję : "skoro jak przesunę go o 1 w dol to to juz nie bd f. logarytmiczna. bo w koncu kazdy
wykres f. log musi przechodzic przez jeden". Więc Ci piszę że tak funkcja też przejdzie przez
1 ale dla x = 4. Narysuj sobie funkcję f(x) log2x później po przesuwaj sobie kilka punktów (3
lub więcej) o 1 jednostkę do dołu połącz je a otrzymasz w ten sposób g(x) = log2x − 1.
28 lis 22:42