funkcja kwadratowa
kolorowy: Dla jakich wartości a suma kwadratów pierwiastków równiania x2+ax+a−2=0 jest najmniejsza?
Wiem że delta musi być Δ ≥ 0 żeby te pierwiastki istniały
suma kwadratów pierwiastków to (x1)2+(x2)2 ma być najmnijesza
następnie delta mi wychodzi a2−4a+8
no i z tego delta wychodzi ujemna i tu się gubię. proszę o pomoc
28 lis 17:57
Ania:

a∊R
28 lis 18:03
Ania: (x1)2+(x2)2=(x1 + x2)2−2x1*x2
28 lis 18:04
kolorowy: nie rozumiem
28 lis 18:08
Ania: z Wzorów Viete’a
=(− a1)2 − 2*a−21=
=(−a)2−2*(a−2)=
a2−2a+4=
p=−−22= 1
dla a=1 osiąga wartość najmniejszą
28 lis 18:09
Ania: rysunku
28 lis 18:09