matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
majka:
Dany jest ostroslup prawidłowy sześciokątny o wysokości ściany bocznej 9 cm i przekątnej podstawy 6cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa
28 lis 17:55
dero2005:
d = 6 cm h
s
= 9 cm a =
d
2
= 3
a
√
3
3
h =
=
√
3
2
2
3a
2
√
3
P
p
=
2
H =
√
h
s
2
− h
2
V =
1
3
P
p
*H
28 lis 19:41