odsetki
Karol: Ma ktoś pomysł na takie zadanie?
Pan Nowak umieścił w banku część kwoty z 20 000 zł na rocznej lokacie, oprocentowanej w
wysokości 3% w skali roku wraz z roczną kapitalizacją odsetek. Za resztę zakupił
jegnotoczne obligacje oprocentowane w wysokości 4,5%. Gdyby pan Nowak złożył na lokacie
w banku całą sumę, to po roku uzyskałby 60 zł mniej odsetek. Ile odsetek otrzyma po
roku? Proszę o pomoc.
19 mar 23:21
Basia: Podpowiadam
19 mar 23:43
Basia:
x - kwota w banku
y - kwota na obligacje
x + y = 20000
y = 20000 - x
x*3% = 0,03x - odsetki z banku
y*4,5% = 0,045y - odsetki z o bligacji
gdyby całe 20000 było na lokacie dostałby
20000*3% = 20000*0,03 = 600
0,03x + 0,045y = 600+60 = 660
podstaw za y i rozwiąż równanie
19 mar 23:46
Karol: oki wielkie dzięki za pomoc
20 mar 07:02