CIĄGI
asia: Proszę o pomoc. Ciągi
w pewnym miasteczku nową plotkę znało w poniedziałek 15 osób. We wtorek każda z tych osób
przekazała plotkę 3 innym osobą. W środę i każdego następnego dnia zdarzyło się to samo
- każda znająca plotkę przekazała ją trzem następnym osobą. Już w niedzielę plotkę znali
prawie wszyscy mieszkańcy miasteczka. Nie znało jej tylko 6 osób. Ile mieszkańców liczy
to miasteczko
19 mar 23:11
kamil: podpowiadam
19 mar 23:17
Eta: 
OK
19 mar 23:17
kamil: zauwaz ze j est to ciag geometryczny o iloczynie q=3 i wyrazie poczatkjowym a1=15 n=7
podstaw dane do wzoru na sume wyrazow w ciagu geo dodaj do tego 6 i gotowe
19 mar 23:18
asia: Czy do wzoru a1*(1-gn)/1-g jeśli tak to wyszło mi 16395 czy dobrze?
19 mar 23:26
Krzysiek: a1=15 q=3 n=7
Sn=a1*(1-qn)/(1-q)
S7=15*(1-37)/(1-3)=16395
Odp. 16395+6=16401
19 mar 23:26
asia: dziękuję bardzo

!
19 mar 23:31