Bardzo prosze o pomoc!
asiuniaki: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 20, a kąt płaski ściany
bocznej przy wierzchołku ostrosłupa jest równy 64stopnie. oblicz objętość tego ostrosłupa (z
dokładnością do całości)
28 lis 16:53
asiuniaki: wynik tego zadania to ok. 1667
28 lis 17:00
madzik:

obliczamy pole podstawy ostrosłupa
Pp=a
2
Pp=20
2=40
obliczamy wysokośc ostrosłupa
czy dobrze wyznaczony jest ten kąt ściany bocznej?
28 lis 17:08
asiuniaki: potrzebuje dokladne obliczenia
28 lis 17:10
kasia:

ściana boczna to trókąt równoramienny, wysokość trójkąta dzieli kąt między ramionami na połowy,
na połowy dzieli też podstawę trójkąta
α=32
o
tg32
o=0,62486935190932750978051082794944
0,62*h=10h=16,129032258064516129032258064516≈16
H
2=h
2−10
2
H
2=256−100
H=2
√39
V=1665,3327995729061882258381655839
28 lis 19:08