czy mogłby mi ktos to rozwiązać.BYłbym wddzieczny
alon:
28 lis 16:38
krystek: D=R\{...}
mnożymy obustronnie przez (x+1)(x−2)
28 lis 16:40
alon: no pomnozyłem i co dalej
28 lis 16:43
alon: hej mogłby ktoś mi to zadanie rozwiązać
28 lis 16:45
Julaa: a możesz podać ile ma wyjść.?
28 lis 16:48
Jacol: Określasz dziedzinę x+1=0 i x−2=0
Dziedzina wychodzi D=R\{−1,2)
Mnożysz obustronnie przez (x+1)(x−2) otrzymujesz
(x−1)(x−2)−(x+2)(x+1)=3(x+1)(x−2)
Wymnażasz, przerzucasz na lewą stronę żeby było równania kwadratowe i liczysz
Dasz radę?
28 lis 16:51
alon: x=−2 x=1
28 lis 16:51
alon: niezbyt
28 lis 16:53
Julaa: ok zaraz policze
28 lis 16:57
Jacol: Wymnóż to i napisz ile Ci wyszło − mnożyć chyba umiesz?
(x−1)(x−2)−(x+2)(x+1)=3(x+1)(x−2)
28 lis 16:57
alon: ej Jacol dlaczego jest (x−1)(x−2)−(x+2)(x+1) jak to (x+1)(x−2) sie skróciło z mianownikiem
28 lis 17:00
Julaa: (x−1)(x−2)−(x+2)(x+1)=3(x+1)(x−2)
(x2 − 2x −x +2) − (x2 +x +2x +2) = (3x +3)(x−2)
x2 −2x − x +2 − x2 − x − 2x − 2 =3x2 −6x +3x −6
3x2 − 3x − 6 =0
Δ =b2 − 4ac
Δ = 9 − 4*3*(−6)
Δ = 9 +72
Δ = 81
√Δ = 9
x1= −2
x2=1
28 lis 17:05
Jacol: x−1x+1(x+1)(x−2) = (x−1)(x−2)
28 lis 17:06