ciąg geometryczny
Karol: Przy wypompowywaniu wody ze stawu pracuje pięć pomp o niejednakowej wydajności. Ilości
wody wypompowywanej w ciągu jednej minuty przez poszczególne pompy tworzą ciąg
geometryczny. Najmniej wydajna pompa wypompowuje 16 litrów w ciągu jednej minuty,
najbardziej wydajna 81 litrów w ciągu jednej minuty. Oblicz wydajność każdej z pomp.
Proszę o pomoc.
19 mar 22:47
kamil: pospowiafdam
19 mar 22:49
kamil: a1=16 , a5=81
z zalozen o ciagach geo wynika ze; a5=a1*q4
po podstawieniu otzrymasz q a dalej dasz sobie juz rade sam
19 mar 22:50
Karol: oki wielkie dzięki za pomoc

pozdro!
19 mar 22:58