:(
Julaa: Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem bo kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać

− Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równy 8 cm.
Krawędź boczna ostrosłupa ma długość 1,8 dm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
tego ostrosłupa.
28 lis 16:38
dero2005:
l = 1,8 dm = 18 cm
R =
23h
p = 8 cm
h
p = −−−−−−−−
a =
23√3h
p
a = −−−−−−−
P
p = −−−−−−−−
H =
√l2 − (23hp)2
H= −−−−−−−−−
V =
13P
p*H = −−−−−−−
h
s =
√l2 − (a2)2
h
s = −−−−−−−−
P
b =
32h
s*a
P
b = −−−−−−−
P
c = P
p + P
b
P
c = −−−−−−−
28 lis 16:53
hwdtel i Zen64 i Stach:
Objętość danego ostrosłupa V=23R2sin360o√d2−R2,a pole powierzchni to
już policz sobie sama
28 lis 16:54
Bogdan:

trzeba zacząć od rysunku.
| 1 | |
| a√3 = 8 /*√3 ⇒ a = 8√3 |
| 3 | |
H =
√182 − 82 = ...
h =
√H2 + 42 = ...
| | 1 | | 1 | |
Objętość: V = |
| * |
| a2√3*H |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Pole powierzchni P = |
| a2√3 + 3* |
| a*h |
| | 4 | | 2 | |
28 lis 16:54
dero2005:
28 lis 16:55
Julaa: dziękuje wam bardzo kochani matematyce

heheh
28 lis 17:08