!
m_martini: podstawa graniastosłupa prostego jest trojkat rownoramienny o podstawie długosci "a" i
kacie przy podstawie "alfa". Wyznacz objetosc graniastosłupa jezeli pole powierzchni
bocznej jest rowne sumie pol jego podstaw.
19 mar 22:45
Eta:
Pomagam
19 mar 23:56
Eta:
dane ; Pb = 2PΔ
Pb = a*h + 2b*h gdzie a -- podst. trójkąta b -- ramię trójkąta
h -- wysok.gran.
V = Pp*h Pp= (a*b*sinα)/ 2
to 2Pp= a*b*sinα
zatem:
a*h +2b*h = a*b*sinα h( a +2b) = a*b*sinα
zatem: h = (a*b*sinα)/ (a +2b)
wylicz : "b" z funkcji:
(a/2)/b = cosα => b=a/ 2cosα
podstaw do h i oblicz h
Ostatecznie podstaw do V
V = (a*b*sinα) *h/2
dasz już radę!
odp; ma być podana tylko w zależności od "a" i kąta α
Powodzenia!
20 mar 00:06