rownanie tryg
Stokrotka: Rozwiąż rownanie:
| | 2π | | 1 | |
cos( |
| ) + |
| x2 = 2x−3 |
| | x | | 2 | |
28 lis 16:01
Stokrotka: Prosze o jakies wskazowki , potem dam rade sam
28 lis 16:08
krystek: | | 1 | |
po prawej stronie mamy − |
| x2+2x−3 i musi przyjmować wartości <−1,1>przy zał x≠0 |
| | 2 | |
28 lis 16:37
Stokrotka: a co z lewą stroną ?
28 lis 17:04
Stokrotka: pomoze ktos?
28 lis 18:37
Stokrotka: ?
28 lis 18:49
Stokrotka:
28 lis 19:06
AS: Spróbuję.
| | 2Pi | | 1 | |
cos( |
| ) + |
| x2 − 2*x +3 = 0 |
| | x | | 2 | |
Rozpatruję trójmian kwadratowy
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| x2 − 2*x + 43 = |
| (x2 − 4*x + 6) = |
| [(x − 2)2 +2] = = |
| (x − 2)2 + 1 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Jest to parabola o wierzchołku W(2,1) i ramionami skierowanymi do góry
Najmniejszą wartość jaką może ta parabola uzyskać to 1 (dla x = 2)
Żeby równość mogła zajść cos (2*Pi/x) musi przyjąć wartość −1.
Stąd równanie
| | 2 Pi | |
cos |
| = −1 = cos (Pi) czyli |
| | x | |
28 lis 21:13
Stokrotka: dzieki
28 lis 22:07