ostrosłup prawidłowy czworokątny
Karol: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 cm. Pc tego
ostrosłupa jest równe 108cm2 . Wyznacz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do
płaszczyzny podstawy. Proszę o pomoc.
19 mar 22:44
Basia: Podpowiadam
19 mar 22:45
Basia:
P
c = P
p + 4*P
ściany bocznej
wylicz z tego P
ściany bocznej
P
ściany bocznej = a*h
b/2
wylicz z tego h
b
narysuj trójkąt wyznaczony przez H(wys.ostrosłupa) i h
b
jaki jest jego trzeci bok d ? d =




?
szukany kąt α to kąt w tym trójkącie między d i h
b
cosα = d/h
b
19 mar 22:50
Karol: oki dzięki wielkie za pomoc

pozdrawiam!
19 mar 23:17