trysgonometria
ventura:

obliczyc pole trojkata DCB i trojkata ADC AB=3
√6 BC=3
√2 AC=6
√2 DC=6 pomozcie
28 lis 15:42
ventura: pomozcie
28 lis 15:55
krystek: masz wszystko jak na talerzu !Z funkcji lub własności Δ prostokatnych.( Podpowiadam . DB=BC bo
jest toΔprostokątny równoramienny)
28 lis 16:46
ventura: krystek ja wiem o tym to co napisałes tylko zawiesiłem sie gdzy chciałem policzyc pole trojkata
ADC
28 lis 16:48
krystek: Ale jaki problem ?AD=AB−DB a DB=CB=3p{2]
28 lis 16:51
krystek: Albo z różnicy pólPΔ(ABC ) − PΔ (DBC)
28 lis 16:52
ventura: ale jak odjac 3√6 −3√2?
28 lis 16:52
krystek: 3√2(√3−1)
28 lis 16:58
ventura: no i jak to zrobic? rozpisz mi obliczenia na pole trojkata ADC
28 lis 16:59
krystek: IADI=3
√6−3
√2=3
√2(
√3−1)
| | 1 | |
PΔ(ADC)= |
| [3√2(√3−1)](3√2)=9(√3−1) |
| | 2 | |
28 lis 17:07
ventura: to powiedz mi o ile procent pole trojkata BCD rozni sie od pola trojkata ADC powinno wyjsc 27 %
28 lis 17:11
krystek: A policz P1⇒100%
P2⇒x%
_________________
28 lis 17:15
krystek: Lub odejmij i oblicz róznica jaki % stanowi.
28 lis 17:16
ventura: nie mam pojecie jak pomnozyc P2 przez 100
28 lis 17:16
krystek: Wg Ciebie
2=?
28 lis 17:19
krystek: P2=?
28 lis 17:20
ventura: 9(√3−1)
28 lis 17:20
krystek: 900(√3−1)
28 lis 17:26
ventura: to miało wyjsc 27%
28 lis 17:27
krystek: I wyjdzie w przybliżeniu! przyjmij √3≈1,73
28 lis 17:45
krzysiek10: trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 9cm i 12cm obrócono wokół dłużej
przyprostokątnej .oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
28 lis 18:19