Wektory
Piotrek : Pomocy jutro mam spr z wektorów a nic nie umiem:( mam 2 2 +1 1111
Dla jakich liczb rzeczywistych k, m wektory a i b są przeciwne, jeśli:
a= [2, −3], b= [1 + k, m]
Z góry dzięki za pomoc
28 lis 15:19
Kasia: a wiesz kiedy dwa wektory są przeciwne?
28 lis 15:21
Piotrek : kiedy maja przeciwny zwrot
28 lis 15:22
Kasia: no super. To nie widzisz sposobu na wykorzystanie tej wiedzy? pomyśl, masz dwa wektory i jego
współrzędne, skoro są przeciwne to ich zwrot jest przeciwny. Spróbuj wykorzystać to co masz i
ułożyć dwa równania.
28 lis 15:24
Basia:

te dwa mają przeciwne zwroty
czy są przeciwne ?
28 lis 15:25
Piotrek : nie wiem
28 lis 15:28
Piotrek : są
28 lis 15:28
Piotrek : a nie bo są równoległe
28 lis 15:28
Kasia: niestety nie są, ponieważ aby dwa wektory były przeciwne to muszą mieć przeciwny zwrot, ale tą
samą długość : )
28 lis 15:30
Piotrek : wiem że to łatwe, ale nie wiem jak to zrobić:(
28 lis 15:35
Piotrek : oświeć mnie
28 lis 15:46
Kasia: skoro wektor a = [2,−3] , a drugi wektor jest przeciwny to musi mieć przeciwne zwroty , czyli
jego zwroty muszą wynosić −2 , 3 , to teraz jakbyś wyliczył to k oraz m?
28 lis 16:35
Piotrek : Aaaa wielkie dzieki
28 lis 17:01
Piotrek : czyli będzie b=[1 +(−3),3] Tak?
28 lis 17:06
Kasia: dokładnie!

czyli po dodaniu b= [−2,3]
28 lis 17:22