pochodna prosze o pomoc
Ewelina: prosze o dokladne rozwiazanie pochodnej
y=(x−1)3/(x+2)2
sprawdzajac dziedzine tej pochodnej obliczam z rownania kwadratowego czy moge wziasc sama
zawartosc nawiasu?
28 lis 14:46
aa: | | (x−1)3 | | [(x−1)3]'*(x+2)2−(x−1)3*[(x+2)2]' | |
( |
| )'= |
| |
| | (x+2)2 | | [(x+2)2]2 | |
28 lis 14:50
aa: [(x−1)3]'=3(x−1)2
[(x+2)2]'=2(x+2)
28 lis 14:52
Ewelina: dziekuje a czy da sie licznik przedstawic w latwiejszej postaci?
28 lis 15:01
aa: potem skrócisz licznik i mianownik przez x+2 a następnie w liczniku wyciągniesz przed nawias
(x−1)2
28 lis 15:03
Ewelina: mam jeszcze pytanie 2xlnx+x=o jak to rozwiazac?
28 lis 15:46
aa: (2xlnx)'+(x)'=(2x)'*lnx+2x*(lnx)'+1=2lnx+2x*1x+1=2lnx+3
28 lis 15:48
Ewelina: sorki nie napisalam ,nie jako pochodna tylko jako normalne rownanie
28 lis 15:50