algebra abstrakcyjna
działaniegwiazdka: Witam, mam pytanie.
Mam pokazać, że zbiór liczb całkowitych wraz z działaniem * jest grupą, gdzie:
a*b=a+b+1
Nie rozumiem wykazywanie łączności, jeżeli jest grupa ze zwykłym dodawaniem czy mnożeniem to
jest ok, ale kiedy np. są działanie takie jak gwiazdka to nie rozumiem skąd się biorą niektóre
liczby.
(a*b)*c=a*(b*c)
L=(a*b)*c=(a+b+1)+c+1 , skąd się wzięła ta jedynka?
Proszę o szybką pomoc,bo kolokwium jutro, a ja tego jednego nie rozumiem

.
28 lis 14:33
działaniegwiazdka: Znalazłby się ktoś, kto by to wytłumaczył w miarę ? Samo wykazywanie łączności, na przykładzie
działania *.
28 lis 14:58
Basia:
przecież tak jest zdefiniowane działanie
a◯b = a+b+1
czyli słowami: pierwsze + drugie + 1
(a◯b)◯c = (a◯b)+c+1 = a+b+1+c+1 = a+(b+c+1)+1 =
a + (b◯c) + 1 = a◯(b◯c)
28 lis 15:03
działaniegwiazdka: a◯b=ab + a+ b
A w takim przypadku jak to będzie wyglądać ?
28 lis 15:08
Basia:
(a◯b)◯c = (ab+a+b)◯c = (ab+a+b)*c + (ab+a+b)+c = abc + ac+ bc +ab + a+b+c
a◯(b◯c) = a◯(bc+b+c) = a(bc+b+c) + a + (bc+b+c) = abc+ab+ac + bc + a+b+c
czyli
(a◯b)◯c =a◯(b◯c) =
28 lis 15:12
działaniegwiazdka: (a◯b)◯c=(ab+a+b)c +(ab + a + b +c) = abc + ab + bc + ac + a + b+ c, czy tak ?
28 lis 15:12
działaniegwiazdka: Ooo, czyli dobrze zrobiłem

. Wielkie dzięki, już jest to teraz bardziej jasne. Dziękuje
serdecznie za pomoc

.
28 lis 15:13
Basia: tak; widzisz dałaś sobie sama radę
28 lis 15:14
działaniegwiazdka: Hm, moj nick nie powiedział tego od razu, ale w tym wypadku "dałeś"

.
28 lis 15:16
Basia:
28 lis 15:20
działaniegwiazdka: Pozwolę sobie zapytać się o jeszcze jedną rzecz, żeby nie zakładać osobnego tematu. Dotycyz one
grup permutacji, na zajęciach nie poruszono u mnie działania ϱ
2, na czym one polega

?
28 lis 15:22
Basia:
przykro mi ale nie pamiętam
widzę jednak, że jest b. może on będzie mógł pomóc
28 lis 16:25