zad.
Mathew: Kto pomoże rozwiazac nierównosc?
2(x-1)2 -4 < 2x - 2
19 mar 22:38
Basia: ile to jest (x-1)2 ?
skorzystaj z wzoru skróconego mnożenia !
19 mar 22:41
Eta:
Ojjjjjjj Mathew

podziel nier. przez 2
( x -1)
2 - 2 < x - 1
x
2 - 2x +1 - 2 - x +1 <0
x
2 - 3x <0 <=> x( x - 3) <0 x= 0 v x = 3 --- m-ca zer.
ramiona paraboli do góry
+ + + + + + + +
-----------------0-------------3--------->x
- - - - -
wybierz wart - - - -
napisz przedział x€ ...................
19 mar 22:46
Eta: Soryyyy Basia

już skorzystałam
19 mar 22:47
Mathew: dzieki... obiczylem to jeszcze innym sposobem tylko chcialem sprawdzic....
obliczalem ze wzoru
-b (+-) √ b2 -4ac
x1,2= --------------------------------
2a
dzieki jeszcze raz, dobranoc
19 mar 23:27
Eta: 
Dobranoc!
19 mar 23:51