funkcjie cyklometryczne
xyz: Pokazać że arccos12 + arccos(−17)=arccos(−1314)
wskazówka: cos(A+B)=cosAcosB−sinAsinB
28 lis 13:59
Basia:
niech
y
1 = arccos
12
y
2 = arccos
−17
y
3 = arccos
−1314
wtedy
cosy
1 =
12
cosy
2 =
−17
cosy
3 =
−1314
przy czym y
1, y
2, y
3 ∊<0; π>
z wzoru sin
2y + cos
2y = 1
wyliczysz, że
stąd
| | 1 | | −1 | | √3 | | 4√3 | |
cos(y1+y2) = |
| * |
| − |
| * |
| = |
| | 2 | | 7 | | 2 | | 7 | |
czyli
arccos
−1314 = y
1+y
2 = arccos
12+arccos
−17
28 lis 14:41
hwdtel i Zen64 i Stach:
nieco chachmęcisz Barba:może tak:
arccos12=α,arccos−17=β
arccos12 + arccos{−1}{7} = arccos−1314 ⇔cos(α+β)=cosαcosβ−sinαsinβ=−1314
co po policzeniu sinα i sinβ z jedynki trygonometrycznej rzeczywiście spełnia powyższe
równanie
Lepiej wytłumacz nam,skąd ty masz "koguta" i dygnitarskie uprawnienia do usuwania wpisów i
kont.
Oświeć nas!
28 lis 16:09
Basia:
ad.1 tę równoważność trzeba udowodnić i na tym ta zabawa polega
ad2. nie wasz interes
28 lis 16:20
hwdtel i Zen64 i Stach:
ad1Nie masz racji merytorycznej,czyli zagaiłaś jak w telewizji
ad2 Z takimi tekstami do obywatela,co za zdemoralizowana ladacznica−
niczym mieszkanka domu z czerwoną latarnią
28 lis 17:20