Ale o co chodzi?
Monika: Znajdź na hiperboli y= x
3−x+7 punkt w którym styczna:
a) jest równoległa do prostej y=2x
O co w tym chodzi?
28 lis 13:58
Monika: Mógłby ktoś powiedzieć jak to zrobić?
28 lis 14:06
28 lis 14:11
wik: styczna ma postac y = 2x + m
i wstawiamy
2x+m= x3 − x +7
i sprawdzamy dla jakiego m istnieje jedno rozw.
28 lis 14:40
Basia:
niestety to nieprawda wik
narysuj sobie wykres funkcji f(x) = x3 i prostą y=1
ile mają punktów wspólnych ? jeden
a czy prosta y=1 jest styczną ? oczywiście nie
zdanie:
prosta jest styczna do krzywej ⇔ ma z nią jeden punkt wspólny
jest prawdziwe tylko dla niektórych krzywych (np. dla paraboli, okręgu, elipsy)
ale ogólnie rzecz biorąc jest fałszywe
28 lis 14:46
Basia:
Moniko
współczynnik kierunkowy stycznej do krzywej w p−cie x0 = pochodnej funkcji, która opisuje
krzywą, w p−cie x0
1. policz f'(x)
2. rozwiąż równanie f'(x) = 2
28 lis 14:48
Monika: Ale dlaczego przyrównujesz do 2?
28 lis 15:10
Basia:
bo proste równoległe mają takie same współczynniki kierunkowe
28 lis 15:13
Monika: aha.....no z równania wyszło 1
28 lis 15:15
Monika: Czyli analogicznie rozwiązuje się zadanie gdy prosta jest prostopadła do prostej y=x?
28 lis 15:16
Basia:
3x2 − 1 = 2
3x3 − 3 = 0
3(x2−1)=0
3(x−1)(x+1) = 0
no to chyba nie tylko 1
28 lis 15:17
Monika: Tak masz racje. Zapomniałam o tym.
28 lis 15:18
Basia:
a poza tym wykresem funkcji y= x3 − x + 7 na pewno nie jest hiperbola
28 lis 15:19
Monika: Taka była treść zadania
28 lis 15:19
Basia:
jesteś pewna ? albo tam było na krzywej, albo wzór funkcji musiał być inny;
jeżeli tylko pomyłka słowna to drobiazg, ale jeżeli pomyłka we wzorze to już gorzej
28 lis 15:22
Monika: A nie ma być krzywa. Źle przepisałam.
28 lis 15:23