a jak znaleźć pochodną dla funkcji logcosx?
kuba: a jak obliczyć pochodną dla funkcji logcosx?
moja propozycja (logcosx)`=1/cosx?
28 lis 13:42
sushi_ gg6397228:
a pochodna wewnetrzna
28 lis 13:43
kuba: nie mam pojęcia co to pochodna wewnetrzna... mam po prostu znaleść pochodna z logarytmu cosx
28 lis 13:46
konrad: f(x)=log cosx
y=cos x
f'(x)=(log y)'*y'
f'(x)=1/(y log10)*(−sin x)
f'(x)=1/(cos x log10)*(−sin x)
f'(x)=−tg x/log 10
28 lis 13:46
kuba: hmm...
y=log, g=cosx
(y(g))`=y'(g)*g' czyż nie? a (logx)=1/x
czyli:
(logcosx)'=1/cosx*(−sinx)
28 lis 13:55
konrad: to jest logarytm dziesiętny zatem (log x)'=1/(x ln10)
28 lis 14:02
Ania: (logcosx)'=1x ln10 *(−sinx) = −sinxx ln10
28 lis 15:08
aa: logcosx
pierw fun. wewnętrzna:
t=cosx t'=−sinx
teraz zewnętrzna
| | 1 | |
v=logt v'=U{1}{t*ln10)= |
| |
| | cosx *ln10 | |
i teraz iloczyn pochodnych
| | 1 | |
(log cosx)'=t'*v'=−sinx * |
| |
| | cosx *ln10 | |
28 lis 15:19
konrad: a właśnie, tam u mnie jest błąd − powinien być ln zamiast log
28 lis 15:25
Ania: czyli Kuba napisał dobrze
28 lis 16:00
aa: nie
28 lis 16:06
Ania: aa to co zrobiłeś to jest źle takie zasady nie istnieją
28 lis 16:41
konrad: Nie wnikając w Wasze obliczenia − aa zrobił dobrze, Ania źle
28 lis 16:47
konrad: No i ja

poza tym błędem z logarytmem
28 lis 16:48
Ania: nie ma szans na bank aa zrobił źle
28 lis 16:48
Basia:
| | 1 | | tgx | |
log(cosx) = |
| *(−sinx) = − |
| |
| | (cosx)*ln10 | | ln10 | |
oczywiście, że
aa policzył dobrze
28 lis 16:51
konrad: ale wynik jest dobry
28 lis 16:52
Basia:
aa tylko trochę niejasno opisał swoje rozumowanie
chodziło o to, że
f(g(x)) = f(t)
t = g(x)
wtedy f'(g(x)) = f'(t)*g'(x)
klasyczny wzór na pochodną funkcji złożonej
28 lis 16:55
Ania: zwracam honor jest ok tylko chodzi o to ze ja robiłam lncosx
28 lis 16:57