Stereometria
Alicja: Pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego wynosi 16√3 cm ² . Oblicz objętość tego
czworościanu.
Prosiłabym o szczegółowe wyjaśnienie, tak abym mogła przeanalizować każdy krok.
28 lis 13:35
Ania: P=4*a2√34=a2√3
16√3=a2√3
16=a2
a=4cm
28 lis 15:23
Ania: nie umiem tutaj robić rysunków

rysujesz ostrosłup zaznaczasz w nim wysokość
i trójkąt prostokątny wysokość krawędź boczna
28 lis 15:26
Ania: H=?
b=4cm − krawędź boczna
h−wysokość podstawy
a−krawędź podstawy
a=4cm
x=23*h=23*a√32=a√33=4√33
28 lis 15:31
Ania: z pitagorasa liczymy H
H2+x2=b2
H2+(4√33)2=42
H2+16*39=16
H2+163=16
H2=−163+16
H2=323
H=4√2√3
H=4√63
28 lis 15:39
Ania: V=13*Pp*H
Pp=a2√34
Pp=42√34
Pp=4√3
v=13*4√3*4√63
28 lis 15:52
Ania: V=16√189
V=16*3√29
V=16√23
28 lis 15:54