prosze o roziwazanie bo juz zabrakło mi pomysłow
krossa: W trapezie opisanym na okręgu kąty przy dłuższej podstawie mają miary 60 i 30 , a długość
wysokości tego trapezu jest równa 6. Sporządź odpowiedni rysunek i oznacz jego elementy.
Oblicz pole trapezu oraz długości jego podstaw.
19 mar 22:34
kamil: podpowiadam
19 mar 22:40
krossa: to wiem ze suma przeciwległych kątów musi sie = 180st
19 mar 22:45
kamil: rysunku nie zrobie bo nie mam za bardzo jak wiec musi ci wystarczyc opis slowny
a-krotsza podstawa b- dluzsza podstawa c- ramie przy koncie 30 d ramie przy koncie 60
majac podane katy i wysokosc mozesz obliczyc dlugosc ramion w trapezie c i d
nastepnie z tw pitagorasa c2=h2+x2 gdzie x jest kawalkiem podstawy b(mam nadziej ze
potrafisz sobie to wyobrazic
z podobnego rownania obliczasz y przy drugim kacie i wychodzi ci taka zaleznosc b=a+x+y
wielkokat jest opisany na okregu wiec suma dlugosci przeciwleglych bokow jest sobie rowna
czyli
c+d=a+b przy czym b=a+x+y podstaw jedno do drugiego a otrzymasz dlugosc podstawy a a
potem b
19 mar 22:46
kamil: mylisz pojecia. tak jest gdy wielkokat jest wpisany w okrag! lub innymi slowami okrag
jest opisany na wielokacie
19 mar 22:47