gosc: prostą zawierającą bok AB da sie wyliczyć
prosta AC przechodzi przez punkt (0,0) czyli współczynnik b=0, i jest nachylona do osi OX
pod kątem 60st czyli tg60st =
√3, a to jest równe współczynnikowi "a"
Prosta AC ma równanie y=
√3x
prostej BC nie jestem pewny wiec jak coś prosze poprawić

tg(π-α)=-tg czyli tg(180-60)= -tg(60) = -
√3 co daje nam współczynnik "a" i już mamy
y=-
√3x+b
"b" można obliczyć np.
sin(60)=b/|BC|
b=|BC|*sin(60)
b=4*
√3/2
b=2
√3
prosta w której zawiera sie bok BC jest równa y= -
√3x+2
√3