Oblicz pole trójkąta.
Ewcia:

Uzupełnienie do poprzedniego zadania .Odcinek |A,B| = 5cm , |E,C| = 13cm , |B,C| = 6,5cm.
Oblicz pole trójkąta |B,C,D| ,gdzie kąt | D | ma 90 stopni.
28 lis 13:05
28 lis 13:13
sushi_ gg6397228:
z rysunku mozna wnioskowac, ze kat w wierzchołku A tez jest prosty
28 lis 13:19
Ewcia: Proszę o pomoc, a nie o krytykę.
28 lis 13:53
sushi_ gg6397228:
| | y(13−x) | |
pole trojakta CDB |
| + Pitagoras |
| | 2 | |
| | 11,5*w | |
pole calego trojkata |
| |
| | 2 | |
28 lis 14:21
sushi_ gg6397228:
| | 6,5*w | |
pole trojkata BCE |
| |
| | 2 | |
trzy rownanai i 3 niewiadome
28 lis 14:22
sushi_ gg6397228:
pole trojkata BCE + pole trojkata BDE= pole trojkata BCE
| y*(13−x) | | y*x | | 6,5*w | |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
1. y*(13−x) + y*x = 6,5 w −−−> 13y= 6,5 w −−−> 2y=w
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pitagoras tr. BCD
y
2+(13−x)
2= 6,5
2
2. y
2 +169−26x+x
2= 42,25
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
28 lis 14:55