:( :(
krycha : niech ktoś mi pomoże
28 lis 11:59
krystek: ?
28 lis 12:59
konrad: w czym?
28 lis 13:42
krycha : oblicz pole trójkąta o długości przyprostokątnej 6 i kącie ostrym 60 ℃
28 lis 14:44
Ania: i tylko tyle?
nie ma czy 6 to dłuższa czy krótsza przyprostokątna?
28 lis 15:10
Patryk: Celsjusza ? ,,60 ℃,,
28 lis 15:11
Ania: to są dwa przypadki
z własności trójkąta 30,60,90
I przypadek
6 to dłuższa przyprostokątna zatem leży na przeciwko kąta 60 stopni
a√3=6
a=6√3=6√33=2√3
pole=6*2√32=6√3
28 lis 15:15
Ania: II przypadek 6 to krótsza przyprostokątna
zatem leży przy kącie 60 stopni a=6 a√3=6√3
pole=6*6√32=18√3
28 lis 15:18