pomożcie :)
krycha : oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 4 i wysokości 12?
28 lis 11:54
sushi_ gg6397228:
czego nie umiesz policzyc −−> pola trojkata
28 lis 11:58
krycha : tak nie wiem jak wogole obliczyc to zadanie jestem kiepska z matmy a mam wiecej takich zadan
28 lis 12:01
Jolanta: kl;iknij po lewej stronie w Geometria w przestrzeni tam znajdziesz ostrosłupy i inne bryły
28 lis 12:02
krycha : a czy krawedz podstawy to jest jako pole podastawy?
28 lis 12:03
Jolanta: pole oblicza sie korzystając z krawedzi,kliknęłaś ?,wiesz już jak wyglada?
28 lis 12:04
krycha : wiem ale nie wiem dalej jak to obliczyc
28 lis 12:06
krycha : V= 1/3*Pp * H
H=12
Pp=4 ? czy to tak ma być?
28 lis 12:09
Jolanta: w podstawie jest trójkąt musisz policzyc jego pole
28 lis 12:12
Jolanta: jeżeli przeczytałas co jest napisane pod rysunkami to wiesz jaki to trójkąt
28 lis 12:13
krycha : a bok bedzie rowny 4?
28 lis 12:16
Jolanta: jezeli masz wątpliwosci to wyjaśniam w ostrosłupach prawidłowych w podstawie jest wielokąt
foremny
czyli figura ,która ma równe boki np kwadrat (ale prostokąt juz niemoże być)
trójkąt ale taki który ma wszystkie boki równe
jeżeli nie wiesz jak sie liczy pole takiego trójkąta to klikasz po lewej stronie w Geometria na
płaszczyżnie i szukasz
28 lis 12:17
madzik: oblicz pole trójkąta równobocznego o krawędzi a=4
oblicz objętość ostrosłupa
V=1/3 Pp*H
28 lis 12:19
krycha : ja i tak czytam a nie wiem jestem po prostu kiepska z matmy i nie mam pojecia jak to rozwiazac
28 lis 12:20
Jolanta: Nie jestes kiepska tylko masz braki.Najlepszym sposobem ,zeby sie, ich pozbyc to rozwiazywac
samemu zadania,szukajac potrzebnych wzorów
dobrze podstaw a=4 i juz masz pole trójkata
28 lis 12:22
krycha : 16pierwiastkow z 3 / 4 to ile
28 lis 12:26
Jolanta: | 16√3 | |
| =swkracamy przez4=4√3 i to podstawiasz do wzoru na V |
| 4 | |
28 lis 12:27
Jolanta: | | 1 | |
V= |
| *4√3*12=skracamy przez 3 (12 i 3)=16√3 |
| | 3 | |
28 lis 12:30