proszę o pomoc
ola: Witam, mógłby mi ktoś pomóc rozpisać y' i y''?
y=a*e−2x+b*e−x
28 lis 11:30
Basia:
to chyba ma być
f(x) = a*e−2x + b*e−x
tak ?
28 lis 11:34
ola: nie, −x jest poza potega
28 lis 11:35
ola: w tym zadaniu dokladnie chodzi zeby sprawdzic czy ta nierownosc jest prawdziwa:
y'' +3y'+2y=0
jednak mam problem z rozpisaniem y' i y''
28 lis 11:36
Basia:
no to licz
y' = a*e
−2x*(−2) − 1 = −2a*e
−2x − 1
y" = −2a*e
−2x*(−2) = 4a*e
−2x
nierówności to ja tam nie widzę natomiast równanie będzie prawdziwe ⇔
e
−2x(4a−2a+a) −1 +b*e = 0
a*e
−2x = 1−b*e
dla a≠0
| | 1−b*e | |
to może być prawda ⇔ |
| > 0 |
| | a | |
wtedy
28 lis 11:43
sushi_ gg6397228:
juz o tym pisalem, jak ma wygladac funkcja, aby to pasowalo
28 lis 11:44