funkcja odwrotna
master:
1.Znajdz funkcje odwrotną do x
2+3x+2
| | (n+1)*4n+3n | |
2.Oblicz granice ciągu n→∞ |
| |
| | n*5n | |
| | 1 | |
3.Oblicz granice funkcji n→ −∞ |
| |
| | √4x2+1 | |
28 lis 09:24
Basia:
ponieważ f(x) = x2+3x+2 nie jest funkcją różnowartościową zasadniczo funkcja odwrotna nie
istnieje
można jednak policzyć funkcję odwrotną jeżeli rozważymy f(x) oddzielnie w przedziałach
(−∞; −32) i (−32;+∞)
y = x2+3x+2
y = (x+32)2 − 94+2
y = (x+32)2 − 14
y∊<−14; +∞)
(x+32)2 = y+14
dla x≥−32
x+32 = √y+14
x = √y+14−32
dla x<−32
x+32 = −√y+14
x = −√y+14−32
funkcją odwrotną do f(x) = x2+3x+2 określonej na (−∞, −32> jest
f−1(x) = −√x+14−32
funkcją odwrotną do f(x) = x2+3x+2 określonej na <−32;+∞) jest
f−1(x) = √x+14−32
28 lis 09:41
Basia:
ad.2 podziel licznik i mianownik przez 5n
ad.3 do czego dąży mianownik ?
28 lis 09:42
master: dzieki, a w pierwszym rzeczywiscie zapomnialem dodac ze rozpatrujemy warunek drugi
28 lis 11:02
Shiguruy: Witam, przed chwilą odpowałem to zadanie. Czy ktoś mogłby wytłumaczyć mi dlaczego za a
podstawiamy x+32 a nie samo 32?
" y = x2+3x+2
y = −>(x+32)2<− − 94+2 "
4 gru 21:52