Uklady rownan algebra
Ed: Przyklad bede pisal byle jaki z glowy wiec niech nikt nie probuje go rozwiazac bo pisze tu byle
co (nie pamietam jakie wartosci byly w zadaniu) aby tylko zapytac sie o metode rozwiazywania
takiego zadania.

ax
1 + 5x
2 − x
3 = 10
x
1 − 7x
2 − 2x
3 = a
3x
1 + 2x
2 − ax
3 = −4
Ok i w zadaniu bylo aby wyznaczyc dla jakich wartosci
a uklad bedzie oznaczony,
nieoznaczony, sprzeczny.
Jaka metoda rozwiazywac takie zadania?
Wyznacznikow itp jeszcze nie mialem a jak czegos nie bylo to mam tego nie uzywac

Byla metoda eliminacji Gaussa ale czy tego sie uzywa w tym zadaniu to nie wiem bo mi dziwne
rzeczy wychodzily

"nie wiesz co robic? licz gaussem"