Sprawdzenie zadania - trójkąt równoboczny - wysokość
~MICHAŁ: Proszę o sprawdzenie:
Oblicz długość wysokości trójkąta równobocznego o polu6√3
P = a2√34
6√3 = a2√34
6√31 = a2√34
*Mnożę na krzyż*
24√3 = a2√3 / − √3
24 = a2
√24 = a
√4 * 6 = a
√2 * 2 * 6 = a
2√6 = a
h = a √32
h = 2√6√32
h = √3
28 lis 02:34
Basia:
błąd w ostatniej operacji
h = √18 = √9*2 = 3√2
28 lis 09:23
Kate: h=√18
h=√2*9
h=3√2
28 lis 11:22
~MICHAŁ: Ja odjąłem √6 od √3, dlatego tak mi wyszło. A to trzeba było pomnożyć, żeby powstał jeden a
później sprowadzić do jak najprostszej postaci?
28 lis 15:41
Basia:
oczywiście; przecież tam jest mnożenie
28 lis 15:57